Tatar z łososia
Tatar z łososia
Składniki:
200 g świeżego łososia (filet)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka oliwy
1 mała czerwona cebula
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Łososia posiekaj bardzo drobno, jeśli kawałki wydają Ci się za duże możesz rybę zetrzeć na pastę, ale tylko przy użyciu noża. Pokrój cebulę w bardzo drobną kostkę. Wymieszaj z rybą, dodaj olej oraz dopraw sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. I voila! Opcjonalnie można podać z korniszonami lub kaparami. Idealnie smakuje na grzance, a na większy apetyt polecam z blinami, kapką gęstej śmietany w towarzystwie przepiórczych jajek.
a ja miałam w tym roku też zrobić i chyba jednak mi się nie uda bo już mi się zbrzydło siedzieć w kuchni...a Ty użyłaś noża wygranego ?
OdpowiedzUsuńCoś Ty. Zdjęcie chyba sprzed pół roku. Znalazłam w komputerowych zakamarkach ostatnio i uznałam, że trzeba dodać wreszcie przepis.
UsuńA konkurs widziałam. Muszę tylko ładna wypowiedź pisemną ułożyć ;)
tak w ogóle to u mnie jest konkurs :)
OdpowiedzUsuńTatar z łososia pyszny!:)
OdpowiedzUsuńJa nie mam zaufanego źródła ze świeżym łososiem i trochę się boję robić.
Ja też nie mam. Ale da się świeżą rybę kupić. Wystarczy po patrzeć na to i owo (oczy, skrzela)i jakoś da radę.
Usuńa dla mnie większym plusem z tego wszystkiego jest to że nie ma ości ! :P
OdpowiedzUsuń___________________________________
http://tymczasemunatt.blogspot.com/