niedziela, 26 lutego 2017

Jabłka z ricottą pod kruszonką


Odkąd bardziej regularnie zabawiam się z serami, prócz sera właściwego mam też cotygodniową porcję ricotty. Wiadomo, że ser jest dobry sam w sobie, ale czasem w tradycyjnym wydaniu na kanapce może najzwyczajniej w świecie znudzić. Wykorzystałam wiec ricottę do deseru owocowego :) I wyszło całkiem smacznie.

Jabłka z ricottą pod owsianą kruszonką

Składniki:
2 jabłka
200 g ricotty
4 łyżeczki cukru muscovado
1/2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek płatków owsianych
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
35 g masła

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w średnią kostkę. Owoce wymieszaj z serem, cynamonem oraz cukrem. Masę umieść w żaroodpornych naczyniach - my napełniliśmy 5 kamionkowych filiżanek o pojemności mniej więcej 200 ml. Z mąki, płatków cukru i masła przygotuj kruszonkę - wymieszaj wszystko dokładnie, aż powstanie lekkie rozsypujące się w palcach ciasto. Posyp masę kruszonką i tak przygotowany deser piecz przez około 30 minut. Kiedy kruszonka wyraźnie nabierze rumieńców jabłka są gotowe do wyjścia z pieca. Deser smakuje również dobrze na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać go z lodami, sokiem owocowym, konfiturą, bitą śmietaną etc. zależy co podpowie Ci dusza... ale soute jabłka też smakują idealnie. 

wtorek, 14 lutego 2017

Fasolowa pasa

Jeszcze moment jeszcze chwila i podobnie jak w zeszłym roku zaczniemy pościć. Oczywiście bez szaleństw, bo w wegan się nie zmienimy, ale mięso odpadnie na cały czas Wielkiego Postu. Już więc zaczynam szukać alternatyw dla wszystkiego, co mięsne. I tak trafiłam na do kuchni roślinnej erVegan i znalazłam pastę z czerwonej fasoli. 



Pasta z czerwonej fasoli

Składniki:
200 gr ugotowanej czerwonej fasoli
4 łyżki z wody (najlepiej po gotowaniu fasoli)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki kurkumy
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Do fasoli dodaj wody i rozgnieć nasiona widelcem. Nie musi być dokładnie, chyba że chcesz uzyskać bardzo gładką pastę, wtedy fasolę możesz nawet zblendować.  Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj pastę z cebulą, koncentratem, papryką i kurkumą i dopraw do smaku solą i pieprzem. Pasta świetni smakuje z żytnim chlebem. I co najlepsze - najwięcej czasu zajmuje ugotowanie fasoli, chyba że skorzystacie z tej zapuszkowanej. 



czwartek, 2 lutego 2017

Pęcak z grillowaną papryką

Co tu napisać. Czasem po prostu lubię prosto. Czasem po prostu lubię kaszę. 



Pęcak z grillowaną papryką
Składniki:
1/2 szklanki kaszy
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy
1/2 chilli
ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
kurkuma
oregano
odrobina oliwy


Przygotowanie:
Ugotuj pęcak - najlepsze i sprawdzone przeze mnie proporcje kaszy do wody to 1:3. Gotowanie zajmuje mi zazwyczaj około 15 minut, ale gotuję w szybkowarze, w normalnym garnku zajmie to pewnie około godziny. W międzyczasie umyj paprykę, pozbaw ją gniazd nasiennych pokrój na ćwiartki lub ósemki, skrop delikatnie oliwą i upiecz na ruszcie. Miękką i upieczoną paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę. Chilli umyj i drobno posiekaj, czosnek obierz i posiekaj lub przepuść przez praskę. Umieść wszystkie składniki w misce, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.