wtorek, 14 lutego 2017

Fasolowa pasa

Jeszcze moment jeszcze chwila i podobnie jak w zeszłym roku zaczniemy pościć. Oczywiście bez szaleństw, bo w wegan się nie zmienimy, ale mięso odpadnie na cały czas Wielkiego Postu. Już więc zaczynam szukać alternatyw dla wszystkiego, co mięsne. I tak trafiłam na do kuchni roślinnej erVegan i znalazłam pastę z czerwonej fasoli. 



Pasta z czerwonej fasoli

Składniki:
200 gr ugotowanej czerwonej fasoli
4 łyżki z wody (najlepiej po gotowaniu fasoli)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki kurkumy
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Do fasoli dodaj wody i rozgnieć nasiona widelcem. Nie musi być dokładnie, chyba że chcesz uzyskać bardzo gładką pastę, wtedy fasolę możesz nawet zblendować.  Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj pastę z cebulą, koncentratem, papryką i kurkumą i dopraw do smaku solą i pieprzem. Pasta świetni smakuje z żytnim chlebem. I co najlepsze - najwięcej czasu zajmuje ugotowanie fasoli, chyba że skorzystacie z tej zapuszkowanej. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz