czwartek, 2 lutego 2017

Pęcak z grillowaną papryką

Co tu napisać. Czasem po prostu lubię prosto. Czasem po prostu lubię kaszę. 



Pęcak z grillowaną papryką
Składniki:
1/2 szklanki kaszy
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy
1/2 chilli
ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
kurkuma
oregano
odrobina oliwy


Przygotowanie:
Ugotuj pęcak - najlepsze i sprawdzone przeze mnie proporcje kaszy do wody to 1:3. Gotowanie zajmuje mi zazwyczaj około 15 minut, ale gotuję w szybkowarze, w normalnym garnku zajmie to pewnie około godziny. W międzyczasie umyj paprykę, pozbaw ją gniazd nasiennych pokrój na ćwiartki lub ósemki, skrop delikatnie oliwą i upiecz na ruszcie. Miękką i upieczoną paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę. Chilli umyj i drobno posiekaj, czosnek obierz i posiekaj lub przepuść przez praskę. Umieść wszystkie składniki w misce, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

4 komentarze:

  1. Ja kaszę lubię zawsze, tylko za kukurydzą z puszki nie przepadam zawsze. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wolę z kolby... ale czasem zimą, jak mrożonej nie mam to i z puszki pochłonę.

      Usuń
  2. Dzisiaj wszyscy lubią kasze. Kto by pomyślał, że i jedzenie ulega modom. Dobrze, że ta jest taka zdrowa:))
    Twoja kasza wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam, znam takich co nie lubią. Ja kasze pamiętam jeszcze z dzieciństwa, fakt, że głównie gryczaną paloną, ale zawsze :)

      Usuń