niedziela, 26 lutego 2017

Jabłka z ricottą pod kruszonką


Odkąd bardziej regularnie zabawiam się z serami, prócz sera właściwego mam też cotygodniową porcję ricotty. Wiadomo, że ser jest dobry sam w sobie, ale czasem w tradycyjnym wydaniu na kanapce może najzwyczajniej w świecie znudzić. Wykorzystałam wiec ricottę do deseru owocowego :) I wyszło całkiem smacznie.

Jabłka z ricottą pod owsianą kruszonką

Składniki:
2 jabłka
200 g ricotty
4 łyżeczki cukru muscovado
1/2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek płatków owsianych
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
35 g masła

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w średnią kostkę. Owoce wymieszaj z serem, cynamonem oraz cukrem. Masę umieść w żaroodpornych naczyniach - my napełniliśmy 5 kamionkowych filiżanek o pojemności mniej więcej 200 ml. Z mąki, płatków cukru i masła przygotuj kruszonkę - wymieszaj wszystko dokładnie, aż powstanie lekkie rozsypujące się w palcach ciasto. Posyp masę kruszonką i tak przygotowany deser piecz przez około 30 minut. Kiedy kruszonka wyraźnie nabierze rumieńców jabłka są gotowe do wyjścia z pieca. Deser smakuje również dobrze na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać go z lodami, sokiem owocowym, konfiturą, bitą śmietaną etc. zależy co podpowie Ci dusza... ale soute jabłka też smakują idealnie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz