Cebulowa tarta

Lubię gotować dla innych. Nawet bardzo. Dlatego kiedy moja matula zażyczyła sobie z okazji urodzin pawłową i  cebulową tartę, zakasałam rękawy i zabrałam się za robotę. Wybrała super, bo i jedno i drugie rzadko gości u nas na stole... a wyszło zdecydowanie pysznie.


Cebulowa tarta
Składniki:
Farsz
3 duże cebule
6 jaj
200 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
1 łyżka oleju

Ciasto
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
130 g smalcu
70 g masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany
szczypta soli


Przygotowanie:
Do mąki przesianej na stolnicę dodaj mocno schłodzony tłuszcz. Posiekaj wszystko dokładnie nożem. Dodaj żółtko, sól i szybko zagnieć ciasto (jeśli jest za suche, by się skleić, dodaj śmietanę). Zarobione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na mniej więcej godzinę. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni oraz przygotuj farsz.

Cebule obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę, aż zacznie się karmelizować, a później posól i popieprz. Następnie w misce ubij jaja ze śmietaną i dopraw je solą, świeżo mielonym pieprzem i startą na drobnych oczkach tarki gałką muszkatołową.

Wyjmij ciasto, uformuj przy pomocy wałka w kształt formy (u nas tortownica, więc okrąg), przełóż na blachę, uformuj rant i ponakłuwaj ciasto widelcem. Następnie ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ziarnami fasoli, ryżu lub innymi obciążeniem, żeby zabezpieczyć, przed brzydkim wybrzuszeniem. Piecz ciasto przez około 20 minut — spód tarty ma się zarumienić i stwardnieć.

Następnie na ciepłym cieście ułóż cebulę i zalej wszystko masa jajeczna. Piecz przez kolejne 15-20 minut, do ścięcia się masy.

PS. Przepisz na tort pawłowej tu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty