Cebulowa tarta
Lubię gotować dla innych. Nawet bardzo. Dlatego kiedy moja matula zażyczyła sobie z okazji urodzin pawłową i cebulową tartę, zakasałam rękawy i zabrałam się za robotę. Wybrała super, bo i jedno i drugie rzadko gości u nas na stole... a wyszło zdecydowanie pysznie.
Cebulowa tarta
Składniki:
Farsz
3 duże cebule
6 jaj
200 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
1 łyżka oleju
Ciasto
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
130 g smalcu
70 g masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany
szczypta soli
Przygotowanie:
Do mąki przesianej na stolnicę dodaj mocno schłodzony tłuszcz. Posiekaj
wszystko dokładnie nożem. Dodaj żółtko, sól i szybko zagnieć ciasto
(jeśli jest za suche, by się skleić, dodaj śmietanę). Zarobione ciasto
owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na mniej więcej godzinę. W tym
czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni oraz przygotuj farsz.
Cebule
obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej olej i smaż
cebulę, aż zacznie się karmelizować, a później posól i popieprz.
Następnie w misce ubij jaja ze śmietaną i dopraw je solą, świeżo
mielonym pieprzem i startą na drobnych oczkach tarki gałką muszkatołową.
Wyjmij ciasto, uformuj przy pomocy wałka w kształt formy (u nas tortownica, więc okrąg), przełóż na blachę, uformuj rant i ponakłuwaj
ciasto widelcem. Następnie ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp
ziarnami fasoli, ryżu lub innymi obciążeniem, żeby zabezpieczyć, przed
brzydkim wybrzuszeniem. Piecz ciasto przez około 20 minut — spód tarty
ma się zarumienić i stwardnieć.
Następnie na ciepłym cieście ułóż cebulę i zalej wszystko masa jajeczna. Piecz przez kolejne 15-20 minut, do ścięcia się masy.
PS. Przepisz na tort pawłowej tu.
Mniammmm...uwielbiam!
OdpowiedzUsuńZaiste jest pyszna :)
Usuń