Brioszki

Odkąd pamiętam, briosza kojarzyła mi się z dekadenckim, bogatym pieczywem. Taka chała de lux. W końcu pokusiłam się o zrobienie. I przyznaję, że brioszki wyszły delikatne, jak chmurka, niemniej jednak taką ilość masła wolę zjeść w czym innym. Briosze więc za często na naszym stole gościć na pewno nie będą.





Briosze
Składniki:
900 g mąki pszennej
3 żółtka
6 jaj
70 g cukru
200 g masła
14 g drożdży instant
150 g zimnej wody

Przygotowanie:
Wszystkie składniki prócz cukru i masła połącz w jednolite ciasto. Wrób w nie cukier i wyrabiaj do momentu aż ciasto będzie bardzo gładkie i w miarę zwarte. Zimne masło włóż między papier do pieczenia lub folię spożywczą i zmiękcz je wałkiem, ubijając na w miarę płaski placek. Tak zmiękczone masło zacznij powoli dodawać do ciasta, wrabiając dokładnie kawałek po kawałku. Następnie wyrabiaj ciasto, aż będzie zwarte i błyszczące.

Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około dwie godziny (złóż je w połowie czasu wyrastania). Po tym czasie uformuj brioszki - pożuciłam tradycyjny kształt z "cyckiem" na rzecz plecionych bułek z około 85 g ciasta każda. Następnie ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 40-50 minut. W tym czasie piekarnik nagrzej do 190 stopni. Bułki piecz przez około 20-25 minut.

Bułeczki smakują dobrze na ciepło i zimno... ale nie oszukujmy się, na ciepło lepiej :)

Komentarze

  1. nie piekłam dotąd, ale Twoje wyglądają tak cudnie, że mam ochotę! choć masło osiągnęło ceny nieprzyzwoite wręcz...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisałam, ja też długo podchodziłam, jak pies do jeża. Niemniej jednak fanką nie jestem i raczej za często się u mnie pojawiać nie będą.

      Usuń
  2. Ha! Ha! A w czym, jeżeli mogę zapytać? ;)
    Nigdy sama nie piekłam, ale dla mnie każde drożdżowe jest grzechu warte.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ło Pani w wielu rzeczach. Np w sosie holenderskim, w focacci obficie polanej masłem czosnkowym., w kruchym na wytrawno, we francuzie, czy rogalach marcińskich. I to tak na szybko!

      Usuń
  3. Lena i Gosia - bardzo dziękuję! Były tez całkiem smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty