Pszenne bułki z żurawiną

Urlop się skończył. Czas wrócić do pracy i do pisania, bo z kuchni nie do końca udało mi się wyjść :) I boleśnie uświadomiłam sobie, że mało ostatnio piekę nowego pieczywa. Uczepiłam się pszennego chleba, którym ćwiczę pieczenie na kamieniu. I tradycyjnego, moim zdaniem najlepszego 70% żytniego. Bułek nie piekłam, mam wrażenie, że wieki. I właśnie w urlopie popełniłam całkiem przyjemne w obejściu bułki (inspirując się niemieckim chlebem farmerskim Hamelmana).
 

Pszenne bułki z żurawiną

Składniki:
400 g mąki pszennej chlebowej
54 g mąki pszennej razowej
318 g wody
5 g miodu
8 g soli
32 g jogurtu
3 g drożdży
100 g żurawiny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (prócz żurawiny) umieść w misce i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Wyrabiaj około 5 minut - aż poczujesz tworzącą się siatkę glutenową. Wrób w ciasto żurawinę. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny do wyrastania. W tym czasie złóż ciasto 2 razy, mniej więcej co 50 minut. 


Ciasto podziel na równe, około 60 g porcje i uformuj bułki.  Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw na pół godziny do 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułki piecz przez około 25 minut - bułeczki powinny się ładnie zarumienić. 


Bułki smakują super na ciepło posmarowane samym masłem. Na zimno też smaczne, ale nie ma takiego efektu wow, jak na ciepło. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty