Ślimaczki francuskie z twarogiem na słodko
Akcja na coś słodkiego była szybka. W lodówce ciasto francuskie (tak, tak gotowiec... może kiedyś pobawię się w takie własne rencyma tymi mymi robione) i twaróg. W szufladzie budyń waniliowy i stewia... I już można było ukręcić coś do kawy dla strudzonych wędrowców, powracających w domowe pielesze po zagranicznych wojażach.
Ślimaczki francuskie z twarogiem na słodko
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
300-350 g twarogu półtłustego
1 jajo
1 torebka budyniu waniliowego
2 łyżeczki stewii lub 4-6 łyżek cukru
Przygotowanie:
Twaróg rozdrobnij widelce - zupełnie nie przejmując się grudkami. Dodaj do niego słodzik, budyń i jajko i wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń je na blacie/stolnicy. Nałóż na ciasto masę serową, pozostawiając lekki zapas na brzegach, aby można było zwinąć ciasto w roladę. Zwiń ciasto dość ciasno i tak uzyskaną roladę włóż z powrotem do lodówki na ok. 30 (oczywiście im dłużej, tym lepiej). W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie wyjmij naszą roladę z lodówki i pokrój ją na zgrabne 1,5 - 2 cm plastry. Tak przygotowane ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zostaw między ciastkami trochę luzu, by mogły swobodnie wyrosnąć i nie posklejać się). Ciastka możesz posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem - u mnie ślimaczki występowały w wersji saute. Piecz ciastka do zrumienienia - kolor powinien być wyraźnie złocisty - potrwa to około 20-30 minut (oczywiście wiele zależy od piekarnika). Takie ślimaczki wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno... a do kawy czarnej, jak bezksiężycowa noc, to dodatek wręcz idealny - niezbyt słodki, chrupiący... po prostu pycha.
Szybko i smacznie, to najważniejsze :))
OdpowiedzUsuńPewnie, bo czasem czas się liczy. A czasem ma się ochotę na błogie lenistwo i to tez ułatwia życie :) Pozdrawiam!
UsuńMmm super pyszne i szybkie w zrobieniu ! :)
OdpowiedzUsuńIle wyjdzie sztuk z podanych proporcji ?
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, ale za diabła nie pamiętam... myślę, ze coś miedzy 12- 18. Wszystko zależy od tego jak grubo potniesz ciasto francuskie.
UsuńBrzmi smakowicie! :-) Należy dodać budyń słodzony czy taki bez cukru?
OdpowiedzUsuńU nas budyń bez cukru. Może być z cukrem wtedy jak lubisz mniej słodko ogranicz dodawany cukier do masy serowej.
UsuńDzięki za odpowiedź! :)
Usuń