Ślimaczki francuskie z twarogiem na słodko

Akcja na coś słodkiego była szybka. W lodówce ciasto francuskie (tak, tak gotowiec... może kiedyś pobawię się w takie własne rencyma tymi mymi robione) i twaróg. W szufladzie budyń waniliowy i stewia... I już można było ukręcić coś do kawy dla strudzonych wędrowców, powracających w domowe pielesze po zagranicznych wojażach.

Ślimaczki francuskie  z twarogiem na słodko

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
300-350 g twarogu półtłustego
1 jajo
1 torebka budyniu waniliowego
2 łyżeczki stewii lub 4-6 łyżek cukru

Przygotowanie:
Twaróg rozdrobnij widelce - zupełnie nie przejmując się grudkami. Dodaj do niego słodzik, budyń i jajko i wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń je na blacie/stolnicy. Nałóż na ciasto masę serową, pozostawiając lekki zapas na brzegach, aby można było zwinąć ciasto w roladę. Zwiń ciasto dość ciasno i tak uzyskaną roladę włóż z powrotem do lodówki na ok. 30 (oczywiście im dłużej, tym lepiej). W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie wyjmij naszą roladę z lodówki i pokrój ją na zgrabne 1,5 - 2 cm plastry. Tak przygotowane ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zostaw między ciastkami trochę luzu, by mogły swobodnie wyrosnąć i nie posklejać się). Ciastka możesz posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem - u mnie ślimaczki występowały w wersji saute. Piecz ciastka do zrumienienia - kolor powinien być wyraźnie złocisty - potrwa to około 20-30 minut (oczywiście wiele zależy od piekarnika). Takie ślimaczki wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno... a do kawy czarnej, jak bezksiężycowa noc, to dodatek wręcz idealny - niezbyt słodki, chrupiący... po prostu pycha.


Komentarze

  1. Szybko i smacznie, to najważniejsze :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, bo czasem czas się liczy. A czasem ma się ochotę na błogie lenistwo i to tez ułatwia życie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ile wyjdzie sztuk z podanych proporcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, ale za diabła nie pamiętam... myślę, ze coś miedzy 12- 18. Wszystko zależy od tego jak grubo potniesz ciasto francuskie.

      Usuń
  3. Brzmi smakowicie! :-) Należy dodać budyń słodzony czy taki bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas budyń bez cukru. Może być z cukrem wtedy jak lubisz mniej słodko ogranicz dodawany cukier do masy serowej.

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty