środa, 5 listopada 2014

Sposób na dynię...

Halloween za nami, ale sezon dyniowy dalej trwa. Z tej okazji zrobiliśmy strudel z dyniowo-serowym farszem. Zamiast słodyczy, było ostro... i przepysznie :)



Strudel dyniowo-serowy

Składniki:
1 kg pieczonej dyni piżmowej
500 g sera białego
2 pieczone cebule
6 pieczonych ząbków czosnku
2 ząbki czosnku
3 jaja
100 g sera  żółtego
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajo
10 kropli octu
125 ml wody
1 łyżka oleju lnianego
szczypta soli
70 g masła

Przygotowanie:
Wcześniej upieczoną dynię (nasz - pokrojona w plastry, posolona i doprawiona czosnkiem, chilli i ziołami, lekko skropiona oliwą - piekła się przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni) obierz ze skórki i wymieszaj z serem białym. Dodaj pokrojoną pieczona cebulę, czosnek (świeży i pieczony) i jajka. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach i również dodaj do masy. Dopraw wszystko solą, pieprzem i gałką. 
Ciasto przygotuj tak samo jak w naszym przepisie na szpanakopitę

Kiedy ciasto będzie odpoczywać rozpuść masło. Ciasto lekko rozwałkuj na płótnie oprószonym mąką, a następnie rozciągnij tak, by można było przez nie zobaczyć płótno, jednocześnie utrzymując prostokątny kształt. Następnie ciasto posmaruj lekko przestudzonym, rozpuszczonym masłem i nałóż farsz na jeden z krótszych brzegów. Za pomocą płótna zwiń ciasto w roladę, przełóż je na lekko posmarowaną tłuszczem blachę. Ważne, żeby łączenie znalazło się pod spodem. Następnie zawiń brzegi, zawijając je pod strudel. Ciasto piecz w temperaturze  220 stopni przez około 40 minut. Strudel powinien być złoty i chrupiący. 

Strudel idealny tak na ciepło, jak i na zimno. 

4 komentarze:

  1. Dynie z serem odkryłam i bardzo mi smakuje.
    Wasz strudel zapewne wart grzechu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi właśnie też :) Zresztą dynia to chyba z wszystkim dobrze smakuje ;)

      Usuń
  2. Czyli się udało!
    Najbardziej podoba mi się to, że strudel jest na ostro:))
    Chciałabym spróbować kawałek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak - jabłkowy ma moc tradycji... ale osobiście chyba też wolę strudle na ostro :)

      Usuń