Sposób na dynię...
Halloween za nami, ale sezon dyniowy dalej trwa. Z tej okazji zrobiliśmy strudel z dyniowo-serowym farszem. Zamiast słodyczy, było ostro... i przepysznie :)
Strudel dyniowo-serowy
Składniki:
1 kg pieczonej dyni piżmowej
500 g sera białego
2 pieczone cebule
6 pieczonych ząbków czosnku
2 ząbki czosnku
3 jaja
100 g sera żółtego
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajo
10 kropli octu
125 ml wody
1 łyżka oleju lnianego
szczypta soli
70 g masła
Przygotowanie:
Wcześniej upieczoną dynię (nasz - pokrojona w plastry, posolona i doprawiona czosnkiem, chilli i ziołami, lekko skropiona oliwą - piekła się przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni) obierz ze skórki i wymieszaj z serem białym. Dodaj pokrojoną pieczona cebulę, czosnek (świeży i pieczony) i jajka. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach i również dodaj do masy. Dopraw wszystko solą, pieprzem i gałką.
Ciasto przygotuj tak samo jak w naszym przepisie na szpanakopitę.
Kiedy ciasto będzie odpoczywać rozpuść masło. Ciasto lekko rozwałkuj na płótnie oprószonym mąką, a następnie rozciągnij tak, by można było przez nie zobaczyć płótno, jednocześnie utrzymując prostokątny kształt. Następnie ciasto posmaruj lekko przestudzonym, rozpuszczonym masłem i nałóż farsz na jeden z krótszych brzegów. Za pomocą płótna zwiń ciasto w roladę, przełóż je na lekko posmarowaną tłuszczem blachę. Ważne, żeby łączenie znalazło się pod spodem. Następnie zawiń brzegi, zawijając je pod strudel. Ciasto piecz w temperaturze 220 stopni przez około 40 minut. Strudel powinien być złoty i chrupiący.
Strudel idealny tak na ciepło, jak i na zimno.
Dynie z serem odkryłam i bardzo mi smakuje.
OdpowiedzUsuńWasz strudel zapewne wart grzechu!
Mi właśnie też :) Zresztą dynia to chyba z wszystkim dobrze smakuje ;)
UsuńCzyli się udało!
OdpowiedzUsuńNajbardziej podoba mi się to, że strudel jest na ostro:))
Chciałabym spróbować kawałek.
O tak - jabłkowy ma moc tradycji... ale osobiście chyba też wolę strudle na ostro :)
Usuń