Spanakopita
Dziś coś z kuchni greckiej - u mnie przygotowywane dosyć często. Może nie jest najłatwiejsze, może nie nisko kaloryczne, ale pyszne. A opanowanie przygotowania ciasta pozwoli na inne pirogi, baklawy czy strudle.
Spanakopita
ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajo
10 kropli octu winnego
szczypta soli
125 ml wody
1 łyżka oleju + olej do posmarowania ciasta
farsz:
1 kg świeżego szpinaku
500 sera białego
1 por
3-4 ząbki czosnku
3 jaja
1 łyżka oleju
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk, tymianek, bazylia
Mąkę przesiej na stolnicę. Wodę dobrze wymieszaj z jajkiem, octem, oliwa i solą. Do mąki stopniowo dodawaj płyn i zarabiaj ciasto nożem lub skrobką. Gdy składniki się połącza wyrabiaj ciasto przez 5 - 7 minut, aż zrobi się jednolite, elastyczne i gładkie (dobrze jak wybijesz je kilka razy o blat lub stolnicę). Uformuj ciasto w kulę, posmaruj delikatnie olejem, przykryj talerzem lub miseczką i zostaw na około 30 minut.
Szpinak umyj i sparz. Odciśnij z niepotrzebnego płynu. Pory umyj, pokrój i zeszklij na oleju. Widelcem rozdrobnij ser, dodaj lekko przesiekany szpinak, por, jaja i wymieszaj do osiągnięcia jednolitej masy. Dopraw do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, gałką i ulubionymi ziołami.
Tofko,dawaj tu tę wspaniałość!
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w czułą moją strunę,bo takie wypieki to dla mnie raj.
Poza tym jestem bez kolacji,bo muszę przystopować.Ratunkuuuuuuuuuuuuuuuuu!
No to witaj w klubie - my też wreszcie musieliśmy poważnie zacząć uważać na to co jemy. Niestety. I miło, ze ktoś jeszcze jest fanem takich bałakńsko-turecko-austryjackich wypieków :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWyższa szkoła jazdy...i chyba niestety nie dla mnie :( Choć uwielbiam takie rarytasy!
OdpowiedzUsuń---------------
Fotograficzne zapiski
E tam Aga - kingsize dla każdego ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! Zapamiętam :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam - smakuje naprawdę wybornie.
OdpowiedzUsuń