czwartek, 17 listopada 2011

Spanakopita

Dziś coś z kuchni greckiej - u mnie przygotowywane dosyć często. Może nie jest najłatwiejsze, może nie nisko kaloryczne, ale pyszne. A opanowanie przygotowania ciasta pozwoli na inne pirogi, baklawy czy strudle.

Spanakopita

ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajo
10 kropli octu winnego
szczypta soli
125 ml wody
1 łyżka oleju + olej do posmarowania ciasta
farsz:
1 kg świeżego szpinaku
500 sera białego
1 por
3-4 ząbki czosnku
3 jaja
1 łyżka oleju
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk, tymianek, bazylia

Mąkę przesiej na stolnicę. Wodę dobrze wymieszaj z jajkiem, octem, oliwa i solą. Do mąki stopniowo dodawaj płyn i zarabiaj ciasto nożem lub skrobką. Gdy składniki się połącza wyrabiaj ciasto przez 5 - 7 minut, aż zrobi się jednolite, elastyczne i gładkie (dobrze jak wybijesz je kilka razy o blat lub stolnicę). Uformuj ciasto w kulę, posmaruj delikatnie olejem, przykryj talerzem lub miseczką i zostaw na około 30 minut.

Szpinak umyj i sparz. Odciśnij z niepotrzebnego płynu. Pory umyj, pokrój i zeszklij na oleju. Widelcem rozdrobnij ser, dodaj lekko przesiekany szpinak, por, jaja i wymieszaj do osiągnięcia jednolitej masy. Dopraw do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, gałką i ulubionymi ziołami.

 Czas wrócić do ciasta. Weź spory kawałek materiału - może być stary obrus lub duża ściereczka kuchenna - oprósz go mąką i ułóż na nim kawałek ciasta. Rozwałkuj lekko w prostokąt, posmaruj olejem i zacznij rozciągać - najlepiej od środka ku brzegom, które naciągniesz na samym końcu. Ciasto powinno być bardzo cienkie (powinno widać pod nim ściereczkę, na której ciasto jest ułożone). Kiedy ciasto będzie już rozciągnięte posmaruj je olejem. Następnie nałóż na jeden z węższych końców farsz, uformuj go w prostokąt. Chwyć brzeg materiału, na którym znajduje się ciasto z farszem i podnosząc go lekko zacznij zwijać ciasto w rulon, podciągając materiał posuwaj się do przodu. Kiedy dotrzesz do końca przełóż spanakopitę na blachę lekko posmarowaną oliwą - najlepiej zsuń z materiału, na którym się znajduje - pamiętaj, że łączenie musi znaleźć się pod spodem. Podwiń brzegi - jeżeli są bardzo długie możesz kawałek odciąć. Posmaruj olejem. Piecz w temperaturze 220 ⁰C przez około 40 minut. Ciasto powinno nabrać pięknego rumianego koloru. Spankopita jest równie dobra na ciepło, jak i na zimno, wybór należy więc do Ciebie.

7 komentarzy:

  1. Tofko,dawaj tu tę wspaniałość!
    Trafiłaś w czułą moją strunę,bo takie wypieki to dla mnie raj.
    Poza tym jestem bez kolacji,bo muszę przystopować.Ratunkuuuuuuuuuuuuuuuuu!

    OdpowiedzUsuń
  2. No to witaj w klubie - my też wreszcie musieliśmy poważnie zacząć uważać na to co jemy. Niestety. I miło, ze ktoś jeszcze jest fanem takich bałakńsko-turecko-austryjackich wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyższa szkoła jazdy...i chyba niestety nie dla mnie :( Choć uwielbiam takie rarytasy!

    ---------------
    Fotograficzne zapiski 

    OdpowiedzUsuń
  5. E tam Aga - kingsize dla każdego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gorąco polecam - smakuje naprawdę wybornie.

    OdpowiedzUsuń