środa, 12 lutego 2014

Kanapka z polędwicą

Bardzo lubię prostotę i klasyką. Tak w noszeniu się, jak i w kuchni. A kanapka z polędwicą to kwintesencja prostoty. Krótka obróbka termiczna mięsa, odpoczynek, ulubione pieczywo i warzywa i po sprawie. Nie wie nawet czy powinien pojawić się tu jakiś przepis, bo tak naprawdę w tym przypadku, bardziej chodzi o ogólne zasady działania, dowolność i ostatecznie dużo przyjemności.


Kanapka z polędwicą
Składniki:
1 polędwica pieprzowa
ulubione pieczywo - u nas domowa ciabatta
dowolna sałata - tu roszponka wprost z ogrodu
domowy sos czosnkowy
guacamole do posmarowania pieczywa wg tego przepisu
sól
pieprz 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Polędwicę obsyp świeżo mielonym lub grubo utłuczonym pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim polędwicę po 2,5 góra 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie zdejmij polędwicę, przykryj ją folią aluminiową, lub przykryj talerzem i daj odpocząć przez około 5 minut. Po tym czasie pokrój polędwicę w medaliony (jeśli jesteś fanem soli, możesz posolić mięso) i podawaj na posmarowanym guacamole pieczywie obficie obłożonym sałatą i oblaną sosem czosnkowym. Niezwykle proste, a jak dla mnie poważnie niebo w gębie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz