piątek, 25 maja 2012

Guacamole, czyli awokado w najlepszej postaci.



Przyznaję, że kiedyś awokado nie należało do moich faworytów. Zielone, nieznane i o lekko mydlanym smaku. Jak to to lubić. A później odkryłam guacamole i pokochałam to zielone cudo. 

Guacamole
Składniki:
1 dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny 
1 średni dojrzały pomidor
1 średnia czerwona cebula
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Przekrój awokado na pół i lekko przekręć. Pokrój miąższ w kostkę i wyjmij go ze skórki za pomocą łyżeczki. Pomidora pokrój w drobną kostkę (można go pozbawić skórki, ale nie jest to niezbędne), tak samo jak cebulę. Dopraw wszystko świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj lekko rozgniatając awokado.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam awokado i guacamole.
    Dodaję do niego jeszcze papryczkę chilli.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, chilli musi się świetnie komponować, następnym razem będzie trzeba przetestować, tym bardziej że dwa awokado dojrzewają w szafce a na krzaczku czerwienią się papryczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Guacamole jest pyszne:)
    Pamiętam jak wiele, wiele lat temu,
    próbowałam awokado, nie wiedząc,
    jak się je powinno jeść
    i też nie byłam zachwycona;))
    Teraz je uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w tym jest. Wtedy mydlane, a teraz genialne :)

      Usuń
  4. Potwierdzam, z dodatkiem chilli wychodzi mniammniuśne - już sprawdziliśmy.

    OdpowiedzUsuń