piątek, 25 października 2013

Pszenno-żytni z żurawiną i słonecznikiem

Po koszykach przyszedł czas na powrót do korytek. Ale chleb tego wymagał, bo mąki żytniej tu zdecydowanie więcej. No i ta wygoda. Nie do opisania. Zresztą jak smak, bo mimo, że to taki codzienny chleb, to niezwykle dobry. Ze świecą takiego szukać w sklepie.


Chleb pszenno-żytni z żurawiną i słonecznikiem
(3 bochenki po ok 500 gr)


Składniki:
600 gr zaczynu
600 gr mąki pszennej
400 gr ciepłej wody
80 gr suszonej żurawiny
80 gr ziaren słonecznika
5 gr soli
5 gr drożdży piekarniczych
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki (prócz oliwy) i wyrabiaj przez co najmniej 5 minut, żeby uzyskać jednolite, gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwę i wyrabiaj, aż ciasto będzie błyszczące i gładkie. Chleb odstaw w naoliwionej misce na 1-2 godziny, tak by ciasto podwoiło swoja objętość. Następnie uformuj bochenki i włóż je do korytek i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza, przez 30-40 minut, po tym czasie delikatnie wyjmij chleby z forem i przez około 10 minut dopiecz spód. Chleb jest gotowy, gdy popukany w spód wydaje głuchy dźwięk. Wystarczy go wystudzić i pałaszować.


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziś zjedzone resztki (no prawie) i przyznaję, ze po tygodniu też bardzo dobry :)

      Usuń