sobota, 19 stycznia 2013

Chrzanowy serek kanapkowy

Dziś padnie przepis na załącznik do blinów opisanych poprzednio. Wiadomo, nie samym kawiorem i śmietaną człowiek żyje, coś pożywnego i zdrowego też musi wciągnąć. Wybór padł na serek kanapkowy z dominującą nutą chrzanową.
Aby otrzymać bohatera dzisiejszego odcinka potrzebujemy:

Składniki:
- biały ser (my używamy dostępnego w sieci Netto Emilki twarogowy chudy)
- słuszna łyżka chrzanu tartego (wg. uznania i preferencji, zalecam dodawanie stopniowo, aby nie przesadzić z ostrością)
- ząbek czosnku
- zielona pietruszka
- przyprawy: sól, pieprz, co komu w duszy gra.

Przygotowanie:
Serek mieszamy z chrzanem, dodajemy poszatkowaną natkę, starty lub przeprasowany ząbek czosnku, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wuala!
Bon apetit!

4 komentarze:

  1. ciekawe jak smakuje ten Twój serek :) Almette nie bardzo mi smakuje ale może taki własnej roboty? co myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem samoróby są lepsze. Przede wszystkim sama kontrolujesz ilość składników i możesz zrobić taki jak Tobie smakuje (mniej lub bardziej ostry).

      Usuń
  2. Najlepsze w takim domowy serku jest to, że ogranicza nas tylko nasza kreatywność i zawartość lodówki.
    Polecam również serek z posiekanymi suszonymi pomidorami i bazylią.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chrzanowy lubię, czosnkowy również.
    Nigdy nie łączyłam obu tych dodatków w jednym serku.
    Czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń