Czekoladowo-czekoladowe
O tak lubię czekoladę. I to cały jej smakowy wachlarz. Od białej, przez mleczną po ekstra gorzką. Z dodatkami, nadzieniami czy bez. Lubię! A to jedna z postaci jaką czekolada przybiera czasami w naszej kuchni.
Czekoladowe babeczki
Składniki:
200 g mąki
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g miękkiego masła
1 jajo
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka mleka
12 kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 °C. Następnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. czyli mąkę, kakao, sól, cukier, proszek do pieczenia i sodę i dobrze wymieszaj. Rozpuść masło i lekko je wystudź. Do drugiej, mniejszej miski wbij jajo, dodaj masło i mleko i też dobrze wymieszaj, najlepiej widelcem, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie połącz mokre i suche składniki i wymieszaj widelcem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ważne, żeby mąka się rozprowadziła, a grudkami już się nie przejmuj. Formę do babeczek wypełnij papilotami i każdą z nich napełnij do 1/2, włóż kostkę czekolady i nałóż na wierz jeszcze trochę masy - tak mniej więcej do 3/4 formy. Piecz w piekarniku przez ok. 20-25 minut.
Mega czekoladowe ;D
OdpowiedzUsuńI mega smaczne :)
UsuńJak tyle czekolady to ja się piszę.
OdpowiedzUsuńJego czekoladowość wygląda pysznie!
Prawda, że pięknie? Ha! I oczywiście zapraszam.
Usuńco za piękny widok... apetyczny środek!
OdpowiedzUsuńI owszem, na ciepło lekko płynny :)
UsuńFIU FIU jakie ładne babeczki:) a miało słodkiego nie być!
OdpowiedzUsuńOj tam, oj tam! Piec mogę, ważne żeby nie jeść.
Usuń