piątek, 14 września 2012

Czekoladowo-czekoladowe

O tak lubię czekoladę. I to cały jej smakowy wachlarz. Od białej, przez mleczną po ekstra gorzką. Z dodatkami, nadzieniami czy bez. Lubię! A to jedna z postaci jaką czekolada przybiera czasami w naszej kuchni.

Czekoladowe babeczki
Składniki:
200 g mąki
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g miękkiego masła
1 jajo
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka mleka
12 kostek gorzkiej czekolady





Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 °C.  Następnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. czyli mąkę, kakao, sól, cukier, proszek do pieczenia i sodę i dobrze wymieszaj. Rozpuść masło i lekko je wystudź. Do drugiej, mniejszej miski wbij jajo, dodaj masło i mleko i też dobrze wymieszaj, najlepiej  widelcem, aż wszystkie składniki się połączą.  Następnie połącz mokre i suche składniki i wymieszaj widelcem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ważne, żeby mąka się rozprowadziła, a grudkami już się nie przejmuj. Formę do babeczek wypełnij papilotami i każdą z nich napełnij do 1/2, włóż kostkę czekolady i nałóż na wierz jeszcze trochę masy  - tak mniej więcej do 3/4 formy. Piecz w piekarniku przez ok. 20-25 minut. 


8 komentarzy:

  1. Jak tyle czekolady to ja się piszę.
    Jego czekoladowość wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że pięknie? Ha! I oczywiście zapraszam.

      Usuń
  2. co za piękny widok... apetyczny środek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I owszem, na ciepło lekko płynny :)

      Usuń
  3. FIU FIU jakie ładne babeczki:) a miało słodkiego nie być!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam! Piec mogę, ważne żeby nie jeść.

      Usuń