czwartek, 14 czerwca 2012

Serek wiejski w wersji de lux


Dziś niezwykle łatwo, zdrowo i dietetycznie. Ale także smacznie i z lekką nutą luksusu, choć to zwykły serek wiejski (tak nielubiany przez Jamiego Oliviera).

Serek wiejski de lux
Składniki:
250 g serka wiejskiego
30 g wędzonego łososia
20 g wędzonej makreli
szczypior, czerwona cebula
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Z makreli wybierz dokładnie ości i rozdrobnij ją w palcach. Łososia pokrój na niewielkie kawałki. Szczypior umyj i posiekaj (dodaj do smaku, tyle ile lubisz), cebulę obierz i też posiekaj (możesz użyć samej cebuli lub samego szczypiorku w takiej ilości jaka Ci odpowiada). Rybę i szczypiorek wymieszaj z serkiem. Dopraw do smaku pieprzem, uważaj z solą - wędzona ryba z natury jest słonawa, a i serek może okazać się z dodatkiem soli, zanim więc posolisz koniecznie spróbuj. Danie sprawdza się idealnie jako samodzielne danie oraz dodatek do świeżego chleba. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. To ja jutro zrobię sobie na śniadanie taką wersję lux.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I słusznie, bo naprawdę dobre :)

      Usuń
  2. Potwierdzam. Pyszności i można dowolnie modyfikować. Rzodkiewka, pomidor, kukurydza, co kto lubi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozpusta!
    Łosoś i makrela...naprawdę wersja de lux:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rany boskie, zaiste wypasiony wiejski serek. Jednak ja bym się bała chyba taką ilość kwasów omega 3 połknąć już na śniadanie. Nie mogę wyobrazić sobie makreli z łososiem razem..
    Hm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam! Maja - samo zdrowie i naprawdę odchudza.

      Usuń