Grillowanie z domową pitą, czyli WP # 129


Oj przypasowała mi majowa propozycja WP. I nie ma się czemu dziwić. Sezon grillowy w pełni, więc Gosienkah z Mojego Podwórka trafiła po prostu w dziesiątkę.


Chleby pita 

Składniki: 
1 1/8 szklanka ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Z drożdży, wody i cukru zrób zaczyn i odstaw go na ok  10 min. żeby ruszył. Po tym czasie dodaj oliwę, sól i 2 szklanki mąki. Wymieszaj, dodając ostatnią szklankę mąki. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto i odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Wyłóż ciasto na lekko obsypany mąką blat i uformuj ciasto w podłużny wałek, a następnie podziel je na 8 - 10 części. Z poszczególnych kawałków uformuj kulki i umieść pod wilgotną ściereczką. Kulki po kolei rozwałkuj na krążki (nie mogą być zbyt cienkie, co niestety nam się udało, formowanie rękami jest więc niewskazane).
Krążki ciasta przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 250 ° C. Pite piecz partiami na blasze lub kartce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki są gotowe po ok 4-5 min, po tym czasie powinny być lekko zrumienione. 
I tym sposobem mamy idealny dodatek na weekendowy grill.


Komentarze

  1. Bo tak jest... ostatnio bardziej skupiam się nad robieniem na drutach niż foceniem tego co ugotowaliśmy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty