środa, 23 maja 2012

Grillowanie z domową pitą, czyli WP # 129


Oj przypasowała mi majowa propozycja WP. I nie ma się czemu dziwić. Sezon grillowy w pełni, więc Gosienkah z Mojego Podwórka trafiła po prostu w dziesiątkę.


Chleby pita 

Składniki: 
1 1/8 szklanka ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Z drożdży, wody i cukru zrób zaczyn i odstaw go na ok  10 min. żeby ruszył. Po tym czasie dodaj oliwę, sól i 2 szklanki mąki. Wymieszaj, dodając ostatnią szklankę mąki. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto i odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Wyłóż ciasto na lekko obsypany mąką blat i uformuj ciasto w podłużny wałek, a następnie podziel je na 8 - 10 części. Z poszczególnych kawałków uformuj kulki i umieść pod wilgotną ściereczką. Kulki po kolei rozwałkuj na krążki (nie mogą być zbyt cienkie, co niestety nam się udało, formowanie rękami jest więc niewskazane).
Krążki ciasta przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 250 ° C. Pite piecz partiami na blasze lub kartce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki są gotowe po ok 4-5 min, po tym czasie powinny być lekko zrumienione. 
I tym sposobem mamy idealny dodatek na weekendowy grill.


2 komentarze:

  1. a mówisz ze w miejscu stoisz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo tak jest... ostatnio bardziej skupiam się nad robieniem na drutach niż foceniem tego co ugotowaliśmy.

    OdpowiedzUsuń