Grillowanie z domową pitą, czyli WP # 129
Oj przypasowała mi majowa propozycja WP. I nie ma się czemu dziwić. Sezon grillowy w pełni, więc Gosienkah z Mojego Podwórka trafiła po prostu w dziesiątkę.
Składniki:
1 1/8 szklanka ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Z drożdży, wody i cukru zrób zaczyn i odstaw go na ok 10 min. żeby ruszył. Po tym czasie dodaj oliwę, sól i 2 szklanki mąki. Wymieszaj, dodając ostatnią szklankę mąki. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto i odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Wyłóż ciasto na lekko obsypany mąką blat i uformuj ciasto w podłużny wałek, a następnie podziel je na 8 - 10 części. Z poszczególnych kawałków uformuj kulki i umieść pod wilgotną ściereczką. Kulki po kolei rozwałkuj na krążki (nie mogą być zbyt cienkie, co niestety nam się udało, formowanie rękami jest więc niewskazane).
Krążki ciasta przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 250
° C. Pite piecz partiami na blasze lub kartce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki są gotowe po ok 4-5 min, po tym czasie powinny być lekko zrumienione.
I tym sposobem mamy idealny dodatek na weekendowy grill.
a mówisz ze w miejscu stoisz?
OdpowiedzUsuńBo tak jest... ostatnio bardziej skupiam się nad robieniem na drutach niż foceniem tego co ugotowaliśmy.
OdpowiedzUsuń