Szarlotka z kruszonką

Proste i smaczne. I na tym w sumie należy zakończyć, bo taka szarlotka, to po prostu klasyka, którą każdy choć raz musi przygotować i zjeść.

Szarlotka z kruszonka
Składniki:
1 szkl. mąki
1/3 kostki masła
1/4 szkl. cukru
1 jajo
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kwaśne jabłka
1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Na kruszonkę:
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru

Przygotowanie:
 Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło prosto z lodówki i posiekaj je bardzo drobno mieszając jednocześnie z mąką. Następnie dodaj sól, cukier i jajko i zagnieć szybko ciasto. Gdyby było zbyt suche dodaj śmietanę. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. pól godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ° C. Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w plastry. Z maki,, masła i cukru zagnieć kruszonkę.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj dopasowując kształt do formy na tartę (ciasto powinno lekko wystawać powyżej brzegu formy).  Na cieście ułóż jabłka i posyp je obficie kruszonką. Piecz przez ok. 40 minut - ciasto powinno się ładnie zrumienić. 

Ciasto można jeść na ciepło i na zimno - idealnie smakuje z bitą śmietaną, jogurtem lub lodami.

Komentarze

  1. zaszalałaś widzę! ja mam ochotę na szarlotkę od wieków tylko boję się, że będę ją później jeść sama przez tydzień!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza jest szarlotka z kruszonką taka na ciepło :) wiem, że nie wolno, że brzuch będzie bolał. Ale co tam - złego licho nie bierze ;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty