czwartek, 23 lutego 2012

Szarlotka z kruszonką

Proste i smaczne. I na tym w sumie należy zakończyć, bo taka szarlotka, to po prostu klasyka, którą każdy choć raz musi przygotować i zjeść.

Szarlotka z kruszonka
Składniki:
1 szkl. mąki
1/3 kostki masła
1/4 szkl. cukru
1 jajo
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kwaśne jabłka
1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Na kruszonkę:
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru

Przygotowanie:
 Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło prosto z lodówki i posiekaj je bardzo drobno mieszając jednocześnie z mąką. Następnie dodaj sól, cukier i jajko i zagnieć szybko ciasto. Gdyby było zbyt suche dodaj śmietanę. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. pól godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ° C. Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w plastry. Z maki,, masła i cukru zagnieć kruszonkę.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj dopasowując kształt do formy na tartę (ciasto powinno lekko wystawać powyżej brzegu formy).  Na cieście ułóż jabłka i posyp je obficie kruszonką. Piecz przez ok. 40 minut - ciasto powinno się ładnie zrumienić. 

Ciasto można jeść na ciepło i na zimno - idealnie smakuje z bitą śmietaną, jogurtem lub lodami.

5 komentarzy:

  1. zaszalałaś widzę! ja mam ochotę na szarlotkę od wieków tylko boję się, że będę ją później jeść sama przez tydzień!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plus, ze u mnie w domu sporo łasuchów.

      Usuń
  2. Najlepsza jest szarlotka z kruszonką taka na ciepło :) wiem, że nie wolno, że brzuch będzie bolał. Ale co tam - złego licho nie bierze ;D

    OdpowiedzUsuń