poniedziałek, 20 lutego 2012

Pomarańczowe babeczki z gorzką czekoladą

Propozycja Weekendowej Cukierni (godpodarzy Domi) naprawdę mnie zachwyciła. Niemniej jednak i tak musiałam to i owo zrobić pod siebie. Po pierwsze za dużo cukru, po drugie ciut za dużo tłuszczu, po trzecie babeczki aż prosiły się o dodanie gorzkiej czekolady. W efekcie to póki co najlepsze babeczki jakie wyszły spod mojej ręki. 

Pomarańczowe babeczki z gorzką czekoladą - WC # 1/2012
Składniki:
260 g maki pszennej
10 g proszku do pieczenia
szczypta soli
2 średnie pomarańcze
1/4 szkl soku pomarańczowego
90 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajo
100 g miękkiego masła
40 ml nalewki pomarańczowej (lub dowolnego alkoholu)

gorzka czekolada



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 ° C.
Jajko i cukier ubij na ciepło, aż powstanie jednolita puszysta masa. Nadal ubijając dodawaj stopniowo masło. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i dodaj do maślano-jajecznej masy. Z jednej połowy pomarańczy wyciśnij sok, resztę zmiksuj. Dodaj  wszystko do masy i wymieszaj. Następnie wlej alkohol i ciągle mieszając dosypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.


Tak przygotowane ciasto przełóż do formy na babeczki i piecz przez ok. 25 minut.
Źródło: Helgi Lederer "Muffinki. Babeczki dla smakoszy"

14 komentarzy:

  1. Smakowicie się zapowiadają.
    Pyszna kombinacja czekolady i pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber są naprawdę smakowite. Poważnie najlepsze jakie jadłam do tej pory. A muszę dodać, ze moja matka jest z wykształcenia cukiernikiem-ciastkarzem i nie jedno w domu jadłam.

      Usuń
  2. Fajnie, że wzięłaś udział w akcji, ale musisz jeszcze napisać, kto jest gospodarzem w lutym :)

    Połączenie pomarańczy i gorzkiej czekolady króluje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorr, wcześniej nie było takiej konieczności - tym bardziej, że odsyłam do strony WC. Ale jak Pani wymaga, to marny sługa się dostosuje.

      Usuń
  3. jak to nie było konieczności kurde? zapomniałaś już tak rzadko się w to bawiłyśmy :-)) a muffiny smaczne były to prawda! ja specjalnie zrobiłam kilka ze skórka pomarańczową na wierzchu bo u mnie nikt jej nie lubi to mi przynajmniej nie zjedli hahaha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poważka? To jakaś upośledzona jestem :P A z paniowaniem to żart był, żart...

      Usuń
  4. aaa i jaka Pani? w blogosferze wszystkie jestesmy po jednych pieniadzach czyli koleżanki!

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepsze babeczki.. wierzę, bo pomarańcze z czekoladą smakują pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Najważniejsze, że smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowały i to jeszcze jak :)Dzięki za przepis... mimo, że trochę przeze mnie przerobiony.

      Usuń