Babeczki z kremem na Dzień Dziadków

Zainspirowana styczniowym wydaniem Weekendowej Cukierni na Dzień Babci i Dziadka upiekłam babeczki z kremem śmietanowo- serowym. Smaczne były, niestety nieudokumentowane fotograficznie, ponieważ były zbyt smaczne i znikły całkiem szybko, po drugie pieczone były na wyjeździe. 

Babeczki z kremem


Składniki:
2 jaja
125 g masła
125 g mąki
1 torebka cukru waniliowego
80 g cukru (w tym przypadku zastąpione 40 g słodzika)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-5 łyżek śmietany


Krem
Składniki:
250 g śmietany 36%
250 g serka mascarpone
1 torebka cukru waniliowego


Przygotowanie:
Miękkie masło zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym, dodając stopniowo jaja. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do ubitego masła wmieszaj delikatnie mąką (najlepiej łyżką) oraz śmietanę.
Masę przelej do papilotek włożonych do formy na babeczki.
Babeczki piecz w rozgrzanym do 200° C przez około 20 minut.


Następnie przygotuj krem. Ubij śmietanę razem z cukrem waniliowym i dodaj do niej serek - nie ubijaj zbyt długo, żeby krem się nie zważył. Na zimne babeczki, za pomocą rękawa cukierniczego, nałóż krem. Dodatkowo posyp wiórkami kokosowymi lub gorzkim kakao.

Komentarze

  1. Szkoda,że nie ma zdjęcia...
    Takie babeczki musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie były na serio pychota...to dobrze, że smakowały:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Były! I zdjęcia zapomniał gapowicz, ale wina po mojej stronie, bo obiecywałam, ze w domu powtórzymy pieczenie. Wyszło jak wyszło - ważne, ze smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty