poniedziałek, 6 lutego 2012

Babeczki z kremem na Dzień Dziadków

Zainspirowana styczniowym wydaniem Weekendowej Cukierni na Dzień Babci i Dziadka upiekłam babeczki z kremem śmietanowo- serowym. Smaczne były, niestety nieudokumentowane fotograficznie, ponieważ były zbyt smaczne i znikły całkiem szybko, po drugie pieczone były na wyjeździe. 

Babeczki z kremem


Składniki:
2 jaja
125 g masła
125 g mąki
1 torebka cukru waniliowego
80 g cukru (w tym przypadku zastąpione 40 g słodzika)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-5 łyżek śmietany


Krem
Składniki:
250 g śmietany 36%
250 g serka mascarpone
1 torebka cukru waniliowego


Przygotowanie:
Miękkie masło zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym, dodając stopniowo jaja. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do ubitego masła wmieszaj delikatnie mąką (najlepiej łyżką) oraz śmietanę.
Masę przelej do papilotek włożonych do formy na babeczki.
Babeczki piecz w rozgrzanym do 200° C przez około 20 minut.


Następnie przygotuj krem. Ubij śmietanę razem z cukrem waniliowym i dodaj do niej serek - nie ubijaj zbyt długo, żeby krem się nie zważył. Na zimne babeczki, za pomocą rękawa cukierniczego, nałóż krem. Dodatkowo posyp wiórkami kokosowymi lub gorzkim kakao.

3 komentarze:

  1. Szkoda,że nie ma zdjęcia...
    Takie babeczki musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie były na serio pychota...to dobrze, że smakowały:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Były! I zdjęcia zapomniał gapowicz, ale wina po mojej stronie, bo obiecywałam, ze w domu powtórzymy pieczenie. Wyszło jak wyszło - ważne, ze smakowały :)

    OdpowiedzUsuń