czwartek, 19 stycznia 2012

Pasztet francuski

Prosty, pyszny i uwielbianych przez wszystkich krewnych i znajomych. Na pewno najlepszy na pierwszy pasztet w życiu, a na milion procent zachwyci każdego i pozwoli zabłysnąć.

Pasztet francuski
Składniki:
250 g drobiowej wątróbki
100 gram masła
1 spora cebula
1 łyżka oliwy
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz i szałwia do smaku


Przygotowanie:
Oczyść wątróbkę. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż wątróbkę i dodaj posiekaną cebulę. Wątróbkę  całkowicie zdejmij z patelni - nie może się przesmażyć, bo będzie twarda. Zeszklij cebulę, następnie połóż z powrotem wątróbkę i  smaż kilka minut - aby wątróbka nie była krwista. Dodaj posiekany czosnek i masło. Przestudź całość, następnie zmiksuj. Dopraw do smaku i voila. Delektuj się delikatnym, pysznym pasztetem. 


4 komentarze:

  1. Uwielbiam ten pasztet!
    Dodaję jeszcze jakiś alkohol - białe wino,sherry,brandy.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak z kapką alkoholu też jest bomba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ten pasztet. Jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. No cóż, nie da się ukryć :)

    OdpowiedzUsuń