Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czoskiem i kalafior z piekarnika
Smacznie, łatwo i jednoblaszkowo. Idealne danie na popracowe popołudnie, które nie angażuje do stania przy garach. Kroisz, wkładasz do piekarnika i voila.
Ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem i kalafior z piekarnika
Składniki:
1/2 kg ziemiaków
1/2 główki sporego czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 nieduży kalafior
gruboziarnista sól morska
olej
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200°C.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę (ok. 1,5 - 2 cm). Osusz na papierowym ręczniku. Blachę skrop lekko oliwa i ułóż na niej ziemniaki. Czosnek podziel na ząbki (nie obieraj z łupinek), przekrój je na pół i dołóż do ziemniaków. Rozmaryn przesiekaj i wymieszaj razem z ziemniakami i czosnkiem. Włóż do rozgrzanego piekarnika.
Kalafior podziel na różyczki i umyj. Osusz i po 20 minutach dołóż do ziemniaków. Skrop olejem. Piecz wszystko jeszcze przez 20 minut, aż kalafior zacznie się lekko złocić.
Ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem i kalafior z piekarnika
Składniki:
1/2 kg ziemiaków
1/2 główki sporego czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 nieduży kalafior
gruboziarnista sól morska
olej
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200°C.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę (ok. 1,5 - 2 cm). Osusz na papierowym ręczniku. Blachę skrop lekko oliwa i ułóż na niej ziemniaki. Czosnek podziel na ząbki (nie obieraj z łupinek), przekrój je na pół i dołóż do ziemniaków. Rozmaryn przesiekaj i wymieszaj razem z ziemniakami i czosnkiem. Włóż do rozgrzanego piekarnika.
Kalafior podziel na różyczki i umyj. Osusz i po 20 minutach dołóż do ziemniaków. Skrop olejem. Piecz wszystko jeszcze przez 20 minut, aż kalafior zacznie się lekko złocić.
MNIAAAAM!! A ja mam taką bidę w lodówce :(
OdpowiedzUsuńZawsze możesz wdepnąć na obiad ;)
OdpowiedzUsuńps. A cóż to za urocze foto? :)