poniedziałek, 5 grudnia 2011

Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czoskiem i kalafior z piekarnika

Smacznie, łatwo i jednoblaszkowo. Idealne danie na popracowe popołudnie, które nie angażuje do stania przy garach. Kroisz, wkładasz do piekarnika i voila.

Ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem i kalafior z piekarnika

Składniki:
1/2 kg ziemiaków
1/2 główki sporego czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 nieduży kalafior
gruboziarnista sól morska
olej

Przygotowanie:
Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200°C.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę (ok. 1,5 - 2 cm). Osusz na papierowym ręczniku. Blachę skrop lekko oliwa i ułóż na niej ziemniaki. Czosnek podziel na ząbki (nie obieraj z łupinek), przekrój je na pół i dołóż do ziemniaków. Rozmaryn przesiekaj i wymieszaj razem z ziemniakami i czosnkiem. Włóż do rozgrzanego piekarnika.

Kalafior podziel na różyczki i umyj. Osusz i po 20 minutach dołóż do ziemniaków. Skrop olejem. Piecz wszystko jeszcze przez 20 minut, aż kalafior zacznie się lekko złocić.  

2 komentarze:

  1. MNIAAAAM!! A ja mam taką bidę w lodówce :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze możesz wdepnąć na obiad ;)

    ps. A cóż to za urocze foto? :)

    OdpowiedzUsuń