Orkiszowo-żytni na zakwasie

Mój pierwszy chleb z Pracowni Wypieków. Pierwszy, ale sadzę, że nie ostatni, bo okazał się być naprawdę pyszny i sycący. Takiego chleba nie kupisz chyba w żadnej piekarni. Poza tym to mój pierwszy chleb wyrastany w koszyku (właściwie w durszyku, bo za poradą Liski wyrastał w durszlaku). I mimo pierwszych razów wyszedł naprawdę pyszny. Ze zwartym miąższem i lekkim aromatem orzechów.

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Zaczyn:
100 g zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g wody

Ciasto chlebowe:
100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 )
400 g mąki pszennej
230 g wody
1 łyżeczka miodu
10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
1,5 łyżeczki soli


Przygotowanie:
Wszystkie składniki zaczyny wymieszaj w misce, przykryj folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin. Po tym czasie do zaczyny dodaj pozostałe składniki właściwego ciasta. Wyrabiaj je do połączenia składników - konsystencja będzie raczej zwarta. Uformuj kulę i przełóż ją do miski delikatnie posmarowanej olejem. Przykryć folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość.

Z wyrośniętego ciasta uformuj bochenek według uznania i i przełóż go do koszyka. Chleb powinien wyrastać prze około 30-45 minut.

Nagrzej piekarnik do 230 ⁰C. Chleb przełóż bezpośrednio na kamień lub rozgrzaną blachę i piecz w naparowanym piekarniku. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 210 ⁰C i piecz jeszcze przez 10 - 15 minut. Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk. Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Komentarze

  1. Śliczny bochen!
    Domowy,prawdziwy,ciepły jak dom.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję pięknie dziewczyny. Bochen piękny i smaczny. Ciągle dziwi mnie i nęci ten orzechowy zapach. Przepyszne więc się częstujcie, jak tylko macie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A bierz co chcesz, wszystko weź :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty