Orkiszowo-żytni na zakwasie
Mój pierwszy chleb z Pracowni Wypieków. Pierwszy, ale sadzę, że nie ostatni, bo okazał się być naprawdę pyszny i sycący. Takiego chleba nie kupisz chyba w żadnej piekarni. Poza tym to mój pierwszy chleb wyrastany w koszyku (właściwie w durszyku, bo za poradą Liski wyrastał w durszlaku). I mimo pierwszych razów wyszedł naprawdę pyszny. Ze zwartym miąższem i lekkim aromatem orzechów.
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie
Zaczyn:
100 g zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g wody
Ciasto chlebowe:
100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 )
400 g mąki pszennej
230 g wody
1 łyżeczka miodu
10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zaczyny wymieszaj w misce, przykryj folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin. Po tym czasie do zaczyny dodaj pozostałe składniki właściwego ciasta. Wyrabiaj je do połączenia składników - konsystencja będzie raczej zwarta. Uformuj kulę i przełóż ją do miski delikatnie posmarowanej olejem. Przykryć folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta uformuj bochenek według uznania i i przełóż go do koszyka. Chleb powinien wyrastać prze około 30-45 minut.
Nagrzej piekarnik do 230 ⁰C. Chleb przełóż bezpośrednio na kamień lub rozgrzaną blachę i piecz w naparowanym piekarniku. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 210 ⁰C i piecz jeszcze przez 10 - 15 minut. Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk. Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie
Zaczyn:
100 g zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g wody
Ciasto chlebowe:
100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 )
400 g mąki pszennej
230 g wody
1 łyżeczka miodu
10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Z wyrośniętego ciasta uformuj bochenek według uznania i i przełóż go do koszyka. Chleb powinien wyrastać prze około 30-45 minut.
Nagrzej piekarnik do 230 ⁰C. Chleb przełóż bezpośrednio na kamień lub rozgrzaną blachę i piecz w naparowanym piekarniku. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 210 ⁰C i piecz jeszcze przez 10 - 15 minut. Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk. Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Śliczny bochen!
OdpowiedzUsuńDomowy,prawdziwy,ciepły jak dom.
Pozdrowienia!
Cudny bochen!
OdpowiedzUsuńPoproszę piętkę:)
Dziękuję pięknie dziewczyny. Bochen piękny i smaczny. Ciągle dziwi mnie i nęci ten orzechowy zapach. Przepyszne więc się częstujcie, jak tylko macie ochotę :)
OdpowiedzUsuńpodzieliłabyś się kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuńA bierz co chcesz, wszystko weź :P
OdpowiedzUsuń