środa, 7 września 2011

Łosoś z pomidorami i cebulą

Zostajemy w towarzystwie dań dietetycznych. Dziś proponuję łososia zapiekanego w piekarniku z pomidorami i cebulką. Znowu jest bardzo prosto, szybko, niezbyt kalorycznie, ale smacznie.

Łosoś zapiekany w folii z pomidorami i cebulką
(przepis autorski)
4 kawałki wyfiletowanego łososia
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
1 łyżeczka octu z białego wina (może być oczywiście cytryna)
4 pomidory, najlepiej limy
sól morska, grubo zmielony pieprz, tymianek do smaku

Łososia opłucz, ułóż na matowej stronie folii aluminiowej. Dopraw octem, pieprzem i solą. Następnie natrzyj rybę rozgniecionym ząbkiem czosnku. Pokrój cebulę w półtalarki, a pomidory w grube plastry. Pomidory ułóż wokół ryby, a cebulą posyp rybę. Zamknij w miarę szczelnie folię i wstaw rybę nagrzanego do 180-200 °C. Piecz około 20 minut. Po tym czasie zdejmij wierzch folii i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
Łosoś tak przyrządzony jest bardzo soczysty, a pomidory słodkie. Do tego danie jest całkiem sycące i prócz sałatki (najlepiej z kwaśnym sosem), albo kapusty kiszonej nie potrzebuje niczego więcej.

5 komentarzy:

  1. Pyszny łosoś!
    Uwielbiam tę rybę za wiele udanych mariaży z każdym składnikiem,jaki sobie tylko wymyślę.

    OdpowiedzUsuń
  2. łosoś cudnie aromatyczny.. lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Amber, to prawda, cokolwiek nie dodasz zawsze będzie pysznie. Łosoś to taka wdzięczna ryba.

    Asieja, aromatyczny był bardzo, a pomidory najsłodsze jakie w życiu jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm!!To coś dla mnie :)

    ---------------
    Fotograficzne zapiski:
    Fotografia A.Tylka

    OdpowiedzUsuń