Placki z cukinii

Co roku w ogrodzie mamy chociaż jedna  cukinię. Co roku na stole królują placki z cukinii. Lubię ten czas, zawsze kojarzy mi się z latem, kiedyś z wakacjami. W tym roku lato nas nie rozpieszcza, ale placki jak zawsze są.

Placki z cukinii
Składniki:
3 średnie cukinie
3 jaja
6 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka bazylii
olej do smażenia

Obierz cukinie ze skórki i wykrój gniazda nasienne. Tak przygotowane cukinie zetrzyj na dużych oczkach tarki, posól i odstaw na chwile (ok. 5-10 minut), żeby warzywo puściło sok. Następnie odciśnij mocno cukinię i wymieszaj ją z resztą składników. Pamiętaj, że im mniejsza i młodsza cukinia (pochodząca z wcześniejszych zbiorów), tym mniej wymaga mąki i odwrotnie. Po dokładnym wymieszaniu składników piecz na rozgrzanym oleju. Gotowe placki powinny mieć złoty kolor i być lekko chrupiące.

Komentarze

  1. Cukinia ma tyle zastosowań.Uwielbiam ją za to.A takie placki to wspaniałe jedzenie.Chętnie bym się poczęstowała.
    Miłego wieczoru Tofko!

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda. Ale placki to mój faworyt z dzieciństwa :)

    Miłego wieczoru Amber :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty