niedziela, 28 sierpnia 2011

Placki z cukinii

Co roku w ogrodzie mamy chociaż jedna  cukinię. Co roku na stole królują placki z cukinii. Lubię ten czas, zawsze kojarzy mi się z latem, kiedyś z wakacjami. W tym roku lato nas nie rozpieszcza, ale placki jak zawsze są.

Placki z cukinii
Składniki:
3 średnie cukinie
3 jaja
6 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka bazylii
olej do smażenia

Obierz cukinie ze skórki i wykrój gniazda nasienne. Tak przygotowane cukinie zetrzyj na dużych oczkach tarki, posól i odstaw na chwile (ok. 5-10 minut), żeby warzywo puściło sok. Następnie odciśnij mocno cukinię i wymieszaj ją z resztą składników. Pamiętaj, że im mniejsza i młodsza cukinia (pochodząca z wcześniejszych zbiorów), tym mniej wymaga mąki i odwrotnie. Po dokładnym wymieszaniu składników piecz na rozgrzanym oleju. Gotowe placki powinny mieć złoty kolor i być lekko chrupiące.

2 komentarze:

  1. Cukinia ma tyle zastosowań.Uwielbiam ją za to.A takie placki to wspaniałe jedzenie.Chętnie bym się poczęstowała.
    Miłego wieczoru Tofko!

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda. Ale placki to mój faworyt z dzieciństwa :)

    Miłego wieczoru Amber :)

    OdpowiedzUsuń