Konfitura rabarbarowa z prażonym kokosem
Sezon na przetwory trwa, rabarbar w ogrodzie rośnie jak zwariowany... I kolejna konfitura stanęła w piwnicy czekając na zimę. Tym razem rabarbar w postaci zdecydowanie mniej wyszukanej.
Konfitura rabarbarowa z prażonym kokosem
Skład:
1 kg rabarbary
1 kg cukru
pół laski wanilii
sok z jednej cytryny
prażona kopra z 1 niedużego orzecha kokosowego
1/4 szkl. wody
Konfitura rabarbarowa z prażonym kokosem
Skład:
1 kg rabarbary
1 kg cukru
pół laski wanilii
sok z jednej cytryny
prażona kopra z 1 niedużego orzecha kokosowego
1/4 szkl. wody
Świeży rabarbar opłucz dokładnie pod wodą i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą i sokiem z cytryny. Przesmaż delikatnie. Dodaj cukier, a kiedy ten się rozpuści wrzuć wanilię. Smaż, aż odrobina konfitury przelana na chłodny talerzyk stężeje. Tuż przed wlaniem do słoików dodaj kokos - my używaliśmy startej kopry ze świeżego orzecha kokosowego, którą sami uprażyliśmy w piekarniku, oczywiście można ja zastąpić zwykłymi wiórkami kokosowymi.
Gotową konfiturę przelej do słoików, zakręć i postaw na pół godzinki do góry dnem.
Gotową konfiturę przelej do słoików, zakręć i postaw na pół godzinki do góry dnem.
Rabarbar i kokos,intrygujące połączenie.
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała.
A przetwory to wspaniała sprawa.U mnie też kolejne słoiczki upycham na zimę.
Miłego!
Zawsze mogę jeden słoiczek podarować ;)
OdpowiedzUsuńA przetwory wspaniała sprawa, uwielbiam zimą otwierać taki słoik pełen słodkiego lata.
O ile kokosa tak średnio lubię, o tyle w tej konfiturze bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń