Pasta z tuńczyka i awokado

Coś tam już wcześniej wspominałam o pastach do chleba. Lubię, niezmiennie szukam ciekawych. Wegańskich, rybnych, nawet mięsnych. A co mi tam! Tym razem (między innymi za sprawą #MasterTuńczyk -  tuńczykowego konkursu Princes) padło na rybę.

Prosta pasta z tuńczyka i awokado

Składniki:
1/2 awokado
1 puszka tuńczyka w oleju
2 jaja ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej dymki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
czarny pieprz
kawałek świeżego chilli
1 łyżeczka soku z cytryny


Przygotowanie:
Dojrzałe awokado obieramy (a właściwie wyciągamy łyżką ze skóry). Skrapiamy sokiem z cytryny, który idealnie pasuje do ryby, a przy okazji sprawia, że awokado nie ciemnieje. Przekładamy do miski i rozgniatamy widelce. Dodajemy tuńczyka razem z olejem i też rozdrabniamy widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy. Ugotowane na twardo jaja kroimy drobno. Jaja, dymkę i natkę dodajemy do pasty z tuńczyka i awokado. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą, drobno posiekanym chilli i świeżo mielonym lub tłuczonym czarnym pierzem.

Komentarze

Popularne posty