Naleśniki z tuńczykiem, ricottą i szpinakiem

Gdyby ktoś z Was cierpiał na nadmiar ricotty, jak czasami ma to miejsce w naszym malutkim domostwie, to naleśniki polecają się do nadziania. Dobre na słodko i na wytrawnie. Dziś ze szpinakiem i rybką, bo #MasterTuńczyk rządzi!

Naleśniki z tuńczykiem, ricottą i szpinakiem

Składniki:
Naleśniki:
2 jaja
125 ml mleka
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
sól, pieprz
1/2 łyżeczki oleju

Farsz:
300 g ricotty
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 garście szpinaku
szczypior, kiełki rzeżuchy
1/2 łyżeczki oleju
cytryna i krem z octu balsamicznego do podania

Przygotowanie:
Wybić jaja, roztrzepać. Dodać mleko, mąkę, sól, pieprz i ukręcić mikserem lub trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i usmażyć 6-7 cienkich naleśników.

Każdy z naleśników posmarować 3-4 łyżkami ricotty. Następnie rozłożyć umyte liście, młodego szpinaku. Na szpinaku ułożyć po łyżce tuńczyka. Wszystko posypać posiekanym szczypiorkiem i kiełkami rzeżuchy. Naleśniki zawinąć w rulony. Przed podaniem zrumienić na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni.

Podawać z cytryną i kremem z octu balsamicznego.

Komentarze

Popularne posty