Ailloli z czosnkiem niedźwiedzim

Wiosna przyszła nagle i bardzo szybko przerodziła się w lato. Niezwykle szybko więc pojawił się  czosnek niedźwiedzi. Z pierwszych wiosennych listków powstało pesto - wiadomo. Trochę mniej oczywiste to ailloli, majonez z dodatkiem czosnku, jednak zamiast tradycyjnych ząbków, do sosu trafiły młode liście czosnku niedźwiedziego, barwiąc go na wdzięczną zieleń...

Ailloli z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki: 
1 jajo
1-2 łyżeczki musztardy
1 szklanka oleju
szczypta soli
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku
garść liści czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:
Do wysokiej miski wybij jajko. Dodaj musztardę i sok z cytryny. Zalej wszystko szklanką oleju i wymieszaj ręcznym blenderem. Tak powstały majonez dopraw solą i cukrem. Na koniec opłucz liście czosnku niedźwiedziego, pokrój je na drobniejsze kawałki i dodaj do gotowego sosu. Wszystko zblenduj na jednolitą masę. Czosnek niedźwiedzi nadaje majonezowi piękny kolor i delikatny posmak czosnku i zieleniny.



Komentarze

Popularne posty