Bianca z małżami

Lubimy pizzę. Nie ukrywam, że to nasz ulubiony fast food, który w wydaniu domowym wcale nie jest taki szybki, no i na szczęście niekoniecznie niezdrowy. Tym razem padło na podkręcony placek alzacki z sosem na bazie jogurtu i małżami.


Bianca z małżami (2 średnie placki)

Składniki:
Ciasto:
Zaczyn:
50 g mąki pszennej
31 g wody
szczypta drożdży instatnt

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
210 g mąki
145 g wody
2 g drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy 

Sos:
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz do smaku
350 g jogurtu naturalnego Mlekowita bez laktozy 

Wierzch:
5-6 kilka pieczarek
4 fileciki anchois
marynowane małże (ok. 70 - 100 g)
2 plastry chudego wędzonego boczku
6 plastrów sera żółtego Gouda Mlekowita bez laktozy

Przygotowanie:
Dzień wcześniej robimy zaczyn drożdżowy. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Dzień później do zaczynu dodajemy mąkę, wodę, drożdże oraz sól i porządnie wyrabiamy. Ciasto musi być elastyczne i błyszczące. Na końcu wrabiamy oliwę. Następnie odstawiamy ciasto na minimum 2 godzinki.
Mniej więcej w połowie czasu potrzebnego do wyrośnięcia włączamy piekarnik nastawiony na maksymalną temperaturę (zazwyczaj to 250 stopni) z kamieniem do pieczenia pizzy w środku. Kiedy piekarnik osiągnie max, nagrzewamy kamień przez minimum 30 minut.
W tym czasie ciasto na pewno podwoi objętość, zarabiamy je lekko na stolnicy oproszonej mąką, dzielimy na dwie części i formujemy kule. Zostawiamy na 20 - 25 minut przykryte  bawełnianą ściereczką.

W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dusimy na rozgrzanym na patelni oleju. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i chilli. Studzimy i dodajemy do jogurtu, doprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Następnie drobno posiekaj anchois i boczek. Pieczarki oczyść i pokrój w drobne plastry lub utrzyj na mandolinie.


Placki pieczemy pojedynczo. Rozciągamy kule na placki.  Układamy na łopacie, smarujemy obficie sosem, wrzucamy posiekane anchois i boczek, następnie poszarpany na drobniejsze kawałki ser, pieczarki i małże. Tak przygotowaną pizze wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut - ser powinien się rozpuścić, a brzegi wyraźnie zarumienić.

Gorący placek można posypać oregano i wcinać póki ciepły.

Komentarze

Popularne posty