Jabłko z dynią na kakaowej babce
Jak nigdy zachciało mi się upiec ciasto. Takie rzeczy to nawet nie w erze, bo ja słodkości piekę tylko u Teściów. W domu raczej mi się to nie zdarza. Ochota jednak naszła i urodził się pomysł zrobienia kakaowego babkowego z jabłkami i dynią przykrytego waniliowym budyniem.
Jabłko z dynią na kakaowej babce
Składniki:
cisto:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżeczki kakao
1 cukier wanilinowy
Farsz:
1/4 dyni (ok. 400 g)
2 średnie słoiki musu jabłkowego (ok. 500 g)
1 cukier wanilinowy
2-3 garstki rodzynek
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka masła
cynamon, gałka i imbir do smaku
Budyń:
2 budynie waniliowe
1 litr mleka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Jaja ubij z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaj olej i mleko i dokładnie wymieszaj. Na koniec łyżką wmieszaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem.
Ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem i piecz przez około 20 minut.
Dynię obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej masło i duś na nim dynię do miękkości - w razie potrzeby podlej ją wodą. Rodzynki sparz. Do uduszonej dyni dodaj jabłka, rodzynki i dopraw gałką, imbirem, cynamonem i cukrem wanilinowym.
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kiedy ciasto się podpiecze wyłóż na nie jabłka z dynią, a następnie budyniem. Piecz ciasto przez kolejne 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi wystygnąć, żeby wszystkie warstwy odpowiednio związały.
Przepis bierze udział w wyzwaniu #OlejWielkopolski #OlejKonwenanse (szczegóły na stronie www: www.olejkonwenanse.pl)
Komentarze
Prześlij komentarz