Kajzerki z brytyjskim charakterem
Bułki z krzyżykiem były fajne. Ale ja lubię kombinować. I z takie kombinowania wyszły kajzerki vel krejzolki w brytyjskim charakterze "hot cross buns". Można? Można!
Kajzerki "z krzyżykiem"
Składniki:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
20 g cukru demerara
1 jajo
250-300 g wody
10 g soli
3 g ziela angielskiego
35-40 g suszonych śliwek
15-20 g kandyzowanego imbiru
3-5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Z drożdży łyżeczki mąki, cukru i odrobiny wody przygotuj zaczyn i odstaw go na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Imbir pokrój drobno, śliwki w trochę większe kawałki. Kiedy zaczyn wyraźnie ruszy dodaj do niego mąkę, jajko, cukier oraz wódę i sól i wyrób jednolite ciasto. Wyrabianie powinno trochę potrwać, ciasto powinno być błyszczące w miarę zwarte, ze zdecydowanie wyczuwalnym wyrobionym glutenem. Pod koniec wyrabiania dodaj do ciasta roztłuczone w moździerzu ziele angielskie oraz imbir i śliwki.
Wyrobione ciasto umieść w natłuszczonej misce i odstaw do wyrastania na 1,5 godziny (w połowie tego czasu możesz złożyć ciasto, by je odgazować i wzmocnić siatkę glutenową). Kiedy ciasto wyraźnie wyrośnie (najlepiej podwoi swoją objętość) podziel je na równe około 80 g części i uformuj w kule. Daj ciastu odpocząć przez 10 minut i na natłuszczonym olejem blacie uformuj rulony, które następnie zapleć w kajzerki (można na pojedynczy supełek, albo owinąć rulon wokół swej osi 3 razy zostawiając końcówkę w tak powstałym okręgu). Kajzerki ułóż na natłuszczonej blasze (wtedy oleju będzie potrzeba więcej) lub na blasze obłożonej papierem do pieczenia i pozwól im wyrastać przez 30 minut.
Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni przez około 25 minut - kajzerki mają być wyraźnie rumiane z ładną, chrupiąca skórką.

Przepis bierze udział w wyzwaniu #OlejWielkopolski #OlejKonwenanse (szczegóły na stronie www: www.olejkonwenanse.pl)
Kajzerki "z krzyżykiem"
Składniki:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
20 g cukru demerara
1 jajo
250-300 g wody
10 g soli
3 g ziela angielskiego
35-40 g suszonych śliwek
15-20 g kandyzowanego imbiru
3-5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Z drożdży łyżeczki mąki, cukru i odrobiny wody przygotuj zaczyn i odstaw go na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Imbir pokrój drobno, śliwki w trochę większe kawałki. Kiedy zaczyn wyraźnie ruszy dodaj do niego mąkę, jajko, cukier oraz wódę i sól i wyrób jednolite ciasto. Wyrabianie powinno trochę potrwać, ciasto powinno być błyszczące w miarę zwarte, ze zdecydowanie wyczuwalnym wyrobionym glutenem. Pod koniec wyrabiania dodaj do ciasta roztłuczone w moździerzu ziele angielskie oraz imbir i śliwki.
Wyrobione ciasto umieść w natłuszczonej misce i odstaw do wyrastania na 1,5 godziny (w połowie tego czasu możesz złożyć ciasto, by je odgazować i wzmocnić siatkę glutenową). Kiedy ciasto wyraźnie wyrośnie (najlepiej podwoi swoją objętość) podziel je na równe około 80 g części i uformuj w kule. Daj ciastu odpocząć przez 10 minut i na natłuszczonym olejem blacie uformuj rulony, które następnie zapleć w kajzerki (można na pojedynczy supełek, albo owinąć rulon wokół swej osi 3 razy zostawiając końcówkę w tak powstałym okręgu). Kajzerki ułóż na natłuszczonej blasze (wtedy oleju będzie potrzeba więcej) lub na blasze obłożonej papierem do pieczenia i pozwól im wyrastać przez 30 minut.
Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni przez około 25 minut - kajzerki mają być wyraźnie rumiane z ładną, chrupiąca skórką.
Przepis bierze udział w wyzwaniu #OlejWielkopolski #OlejKonwenanse (szczegóły na stronie www: www.olejkonwenanse.pl)
To chyba supełki, bo krzyżyka nie widać...Smacznego!
OdpowiedzUsuńA właściwie krejzolki :)
Usuń