Chia z musem z persymony
Bardzo polubiliśmy nasiona chia z napojami roślinnymi. Taki posiłek wzbogacony o lekki dżem, mus owocowy, albo kawałek banana stanowi idealny pudełkowy posiłek w pracy. Tym razem padło na owoc szarona, który pod nazwą persymony nabiera jakiegoś piękniejszego charakteru statecznej damy. Jest łatwo, szybko, zdrowo i kolorowo, a to w tygodniu dla nas ważne.
Chia z musem z persymony (2-3 porcje)
Składniki:
6-7 łyżek nasion chia (okołu 70 g)
400-450 ml napoju migdałowego
1 persymona (ok. 100 g)
3 łyżki rodzynek
3 łyżki pestek dyni
Przygotowanie:
Wieczorem (tzw. dzień przed) nasiona szałwii hiszpańskiej zalej mlekiem. Płyn mieszaj co kilka, kilkanaście minut, powiedzmy trzy, cztery razy - zapobiega tworzeniu się grudek. Następnie nasiona w płynie włóż na całą noc do lodówki, żeby porządnie napęczniały, a cała masa zgęstniała, osiągając konsystencję lekkiego budynku.
Następnie umyj persymonę, pokrój na kawałki i zmiksuj na gładką masę. W pojemniku, słoiczku, czy miseczce rozprowadź po dnie 2 łyżki musu, posyp odrobiną rodzynek i pestkami dyni, nałóż budyń z nasion chia i wykończ wszystko ponownie musem z persymony i pestkami dyni z rodzynkami.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńA do tego jest smaczne :)
Usuń