Chlebowa tarta z cukinią

Sezonu na cukinię ciąg dalszy. Do tego fajny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ricotty, na który czasami cierpię. A już najlepsze jest to, że taka chlebowa tarta smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. jest więc idealna i na obiad i na piknik.


Chlebowa tarta z ricottą i cukinią

Składniki:
Zaczyn:
100 g mąki pszennej
62 g wody
szczypta drożdży instatnt

Ciasto:
zaczyn
420 g mąki
290 g wody
4 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

Nadzienie:
500 g ricotty
100 g śmietany 18 %
6 jaj
5 ząbków czosnku
2 gałązki oregano
sól, pieprz do smaku
 


Przygotowanie: 
Dzień wcześniej robimy zaczyn drożdżowy. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Dzień później do zaczyny dodajemy mąkę, wodę, drożdże oraz sól i porządnie wyrabiamy. Cisto musi być elastyczne i błyszczące. Na końcu wrabiamy oliwę. Następnie odstawiamy ciasto na minimum 2 godzinki.
Kiedy ciasto podwoi objętość, zarabiamy je lekko na stolnicy oproszonej mąką i rozciągamy na posmarowanej olejem dużej kwadratowej blasze. Ciasto musi odpocząć i podrosnąć, co zajmie 20-30 minut. W tym czasie grzejemy piekarnik do 240 stopni, by następnie podpiec w nim wyrośnięte ciasto do momentu aż się zacznie złocić. 
W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki należy wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie myjemy dwie średnie cukinie i kroimy je na cienkie plasterki. Kiedy ciasto się podpiecze nakładamy na nie ser, na którym układamy plasterki cukinii. Pieczemy w 220 stopniach (najlepiej pod grillem) do momentu ścięcia się farszu (około 20 minut). Później można już tylko pałaszować!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty