Majowa pokrzywa w lipcu

Długo nas tu nie było. Najpierw był remont, później awaria komputera, a później po prostu wypadłam z rytmu. Nie, żebym nie gotowała, nie żebym nie piekła. Warzyło się też i sery i piwo. Czas wiec na nadrabianie zaległości i dziś będzie jajecznica z pokrzywą... przyszłoroczną wiosną, jak znalazł.

Jajecznica z pokrzywami i szczypiorkiem

Składniki:

pęczek młodych pokrzyw (spora garść)
4-6 jaj
1 duża łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie:
Młode liście pokrzyw oczyść, opłucz i pokrój w średniej wielkości paski. Masło rozgrzej na patelni, podduś na nim pokrzywy. W międzyczasie umyj i posiekaj drobno szczypiorek.


Kiedy zielenina się zredukuje, wybij na patelnię jaka. Mieszaj delikatnie, by nie rozkłócić żółtek. Kiedy białka się zetną, wmieszaj w nie delikatnie żółtka, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Zdejmij jajecznice z ognia, posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj najlepiej ze świeżym, domowym pieczywem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty