niedziela, 19 marca 2017

Rzeczkowe rohliki

Uwielbiamy spotykać się "Pod Przełęczą". Organizowane przez właścicieli agroturystyki Plenerowe Warsztaty Piwne zaowocowały nie tylko przyjaźniami, ale i czymś więcej niż piwo. Nie dość wiec, że spotykamy się już częściej niż tylko podczas plenerowych warsztatów, to na dokładkę prócz piwa, warzymy już sery, pieczemy bułki, ciasta, a nawet robimy na drutach, czy kręcimy kosmetyki. Trochę się tego narobiło, ale nie można się dziwić, skoro spotkała się tak pozytywnie zakręcona drużyna. 
Ostatnie przyjacielskie spotkanie pełne było jadła naszych południowych sąsiadów (wszystkiemu winna wizyta w broumowskim Opacie)... był więc gulasz z knedlami, były utopence, były nakladane hermeliny, była pasta z ołomunieckich serków... Na śniadanie aż się prosiło o rohliki. 

Rohliki

Składniki:
Poolish:
100 g mąki pszennej
100 g wody
szczypta drożdży instant

Ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej
150-200 g wody
10 g kminku
3 g drożdży instant
1 łyżeczka soli 
20 g cukru
ok. 2 łyżek oleju
jajo, gruboziarnista sól i kminek

Przegotowanie:
Dzień przed pieczeniem rohlików przygotuj zaczyn - w tym przypadku wybrałam poolish. Mąkę, wodę i drożdże wymieszaj do połączenia składników. Miskę z zaczynem przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin. 

Następnego dnia w misce połącz mąkę wodę, sól, cukier i drożdże. W trakcie mieszania stopniowo wrabiaj zaczyn. Kiedy wszystkie składniki się połączą, wyrabiaj ciasto przez 5 - 7 minut - gluten sprawi, że cisto będzie elastyczne i błyszczące. Bułki odstaw na chwil kilka i zajmij się kminkiem.

Na suchej patelni upraż kminek. Przestudź go nieco i wrób dokładnie we wcześniej przygotowane ciasto. Pojemnik z ciastem zabezpiecz przez wysuszaniem (folia, pokrywka, ściereczka etc.) i odstaw do wyrastania na 2 godziny. W połowie tego czasu złóż ciasto. 

Kiedy wyrastanie już się zakończy, a ciasto wyraźnie podwoi swoją objętość czas na zabawę w formowanie rohlików. Podziel ciasto na osiem, dziewięć równych części (bułki będą dość spore). Kulki ciasta ułóż na natłuszczonym blacie lub stolnicy (właśnie teraz potrzebny jest olej). Kulki ciasta rozciągnij lub rozwałkuj mniej więcej w kształt prostokąta i zacznij zwijać, naciągając przeciwną część ciasta. Gotowe rohliki układaj na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze, nakryj je ściereczką i odstaw do wyrastania na 40 - 60 minut. 

W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220 stopni. W miseczce roztrzep jajo i posmaruj każdy rohlik, a następnie posyp go obficie kminkiem i gruboziarnistą solą. Rohliki piecz przez około 25 - 30 minut, aż wyraźnie pokryją się rumieńcem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz