piątek, 3 marca 2017

Placki z kaszy jaglanej

Takie placki to idealna propozycja na weekendowe śniadanie. To niestety nie przysłowiowa bułka masłem, ani nie codzienna, szybka owsianka. Jednak warto poświęcić im chwilę, czy dwie, by z energią i smacznie zacząć dzień. 

Placki z kaszy jaglanej

Składniki:
150 g kaszy jaglanej
200 g wody
2 jaja
4 łyżki jogurtu
1 łyżka miodu
2-3 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka rodzynek
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia

 Przygotowanie:
Kaszę wypłucz dokładnie gorącą (a nawet wrzącą) wodą. Płucz do momentu, aż woda spod kaszy będzie czysta. Następnie wrzuć kasze na gotującej się wodę i gotuj do miękkości - zajmie to kilkanaście minut. Kaszę przestudź i zblenduj na gładką masę dodając jaja, jogurt, miód i skrobię. Na koniec dodaj sodę i proszek. Rodzynki namocz we wrzątku, odlej wodę, a rodzynki wmieszaj w masę jaglaną.


Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż placki, aż obleją się rumieńcem. Następnie odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwuj z konfiturą lub owocami i ricottą.


2 komentarze:

  1. Owsianki jadam rzadko, kaszę jaglaną też...Najchętniej koktajle lub śniadania francuskie.
    Placki jaglane..., no może ale nie na co dzień...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas owsianka to właściwie ostatnio norma. Prawie codziennie w różnych konfiguracjach. Jaglanka rzadziej i to bardziej w postaci musu. A takie placki to po prostu weekendowe wydziwiania :)

      Usuń