Sos pomidorowy vel ketchup
Domowy ketchup
Składniki:
400 g koncentratu pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki miodu
6 łyżek octu winnego lub jabłkowego
50 g wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
Chili, oregano, kurkuma i/lub inne przyprawy i zioła
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy i przez chwilę ogrzewaj, by uwolnić aromaty. Następnie dodaj koncentrat i wodę. Sos gotuj na małym gazie przez 20-25 minut, aż odparuje woda. Lekko przestudź sos i wszystko zblenduj na gładką masę. Ketchup najlepiej smakuje po 2-3 dniach, kiedy wszystkie smaki się przegryzą.
Komentarze
Prześlij komentarz