Bułki z krzyżykiem

Słodka propozycja od samego Hamelmana (oczywiście mowa tu o pozycji z książki "Chleb"). Tradycyjne brytyjskie Hot cross buns zostały przeze mnie trochę przerobione, bo suszonych porzeczek brak, skórki z pomarańczy akurat nie miałam, a sam przepis zawierał jak dla mnie za dużo cukru. I tak ilość cukru ograniczyłam w znacznym stopniu, a do ciasta dorzuciłam rodzynki i kandyzowanego imbiru. Bułki nawet w takiej okrojonej i mniej tradycyjnej wersji wyszły naprawdę pyszne. 

Bułki z krzyżykiem (po mojemu) 

Składniki:
377 g mąki pszennej
190 g mleka
57 g masła
1 jajo
30 g cukru
7 ziaren ziela angielskiego
5 g drożdży instant
70 g rodzynek
10 g kandyzowanego imbiru
3 g soli
Jajko i mleko do posmarowania

Przygotowanie:
Z 37 gram mąki, mleka,  5 gram cukru i drożdży przygotuj zaczyn. Mieszaninę odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny (zaczyn powinien potroić swoją objętość). 

Mąkę wymieszaj z miękkim masłem. Dodaj jajko,  cukier,  sól i zmielone lub utłuczone w moździeżu ziele angielskie. Wymieszaj i na końcu dodaj  zaczyn. Ciasto wyrabiaj przez 3-5 minut. Kiedy ciasto będzie już jednolite wrób w nie sparzone rodzynki i pokrojony imbir. 

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po 30 minutach złóż je delikatnie. Po całym czasie wyrastania ciasto podziel na 12 części. Uformuj bułki,  ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia. 



Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Bułki natnij na krzyż i posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piecz przez około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru. 

Bułki są pyszne. Na ciepło wręcz genialne. Do kawy czy na niedzielne śniadanie jak znalazł.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty