środa, 14 września 2016

Sos andaluzyjski

Z sosów białych, czyli na bazie majonezu, śmietany czy jogurtu osobiście najbardziej lubię czosnkowy. Kam za to jest fanem chyba wszystkiego. Jednak szczególnym uczuciem darzy rzeczy ostre i/lub kwaśne. I proszę... w książce "Potrawy z różnych stron świata", która ostatnio często się tu pojawia, znalazłam przepis na sos andaluzyjski. I przyznać sama muszę, że niczego sobie toto, szczególnie do wędlin i zimnych mięs. A i sałata podprawiona takim sosem nabiera ciała. 



Sos andaluzyjski
Składniki:
200 g majonezu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 dużego strąka czerwonej papryki marynowanej
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Paprykę posiekaj drobno. Cytrynę sparz. Otrzyj z niej skórkę. Następnie wymasuj na blacie kuchennym, przetnij i z połowy wyciśnij sok (no dobra, może połowa to za dużo, ale łyżka minimum musi być). W miseczce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj - sos powinien nabrać lekko różowego koloru. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. 

2 komentarze:

  1. Moje ulubione sosy to na bazie pomidorów, oliwy , śmietany i owoców.
    Andaluzyjski łapie się do tej grupy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba nie mam ulubionych. Choć jak powszechnie wiadomo - majonez uwielbiam!

      Usuń